"כפי שהאדם לא יכול לחיות בלי חלומות, הוא לא יכול לחיות בלי תקווה.
אם חלומות משקפים את העבר, התקווה מזמנת את העתיד."
(אלי ויזל)
ב-7.10.23, תושבי ישראל בפרט, והעם היהודי בכלל, עברו טלטלה שלא ידענו כמותה מאז השואה.
מאותו יום הארור ובמשך חודשים ארוכים וכואבים מאז, הלכה הטלטלה והתרחבה אצל רבים מאיתנו, כאשר אנו מתמודדים עם מציאות של חוסר וודאות ושאלות עמוקות ברמה הערכית, האישית, הבינאישית, ואפילו הקיומית. מתמודדים עם משבר של תקווה בדרכי החיים.
קיים בלבול רב בהבנת המילה "תקווה". לעיתים רבות נתפסת "התקווה" כמושג מופשט המעיד על פאסיביות וניתוק מיוזמה ועשייה.
אך נהפוך הוא! אנו דוגלים בהגדרה למושג "תקווה" ברוח המחקר שהתרחש בעשורים האחרונים ב "מדעי התקווה": התקווה היא רגש וגם מבנה קוגניטיבי אשר מעצים את האדם ליצור מטרות ודרכי פעולה להביא לידי מציאות טובה יותר.
בפסיכולוגיה האקזיסטנציאליסטית (הקיומית) התקווה מהווה נדבך מהותי לעצם הישרדותנו.
ויקטור פרנקל, הפסיכיאטר הדגול, ניצול שואה שכתב את הספר אדם מחפש משמעות , תיאר בספרו איך ניתן למצוא תקווה דרך משמעות בכל רגע נתון, אפילו בסבל הגדול ביותר כאסיר במחנה ריכוז. הוא הרבה לצטט את הפילוסוף ניטשה באומרו: " מי שיש לו איזה למה שלמענו יחיה, יוכל לשאת כמעט כל איך".
כולנו צריכים בשביל מה לקום בבוקר. כולנו צריכים לטפח את התקווה בחיינו ובכל מצב.
מהו מאיץ התקווה?
מאיץ התקווה הינו יוזמה חדשנית העוסקת בבניית מסגרת מעצימה עבור אנשים השואפים "להאיץ את תקוותם" - מסגרת שבה המשתתפים ילמדו, יחוו, יתרגלו וישתפו אודות כוחה של התקווה, כיצד להנחיל יותר תקווה בחייהם, בעבודתם, בסביבתם האישית ובחברה בכללותה.
מאיץ התקווה הוא בגישה מעשית ושואף להציע בשיתוף פעולה עם גורמים שונים מכלול רחב של תכניות, הכולל: "סמינרים של תקווה" של מספר ימים מרוכזים במקומות "משיבי נפש" מעודדים עבודה "פנימית" לתהליכים השונים; ימים מרוכזים, סדרה של מפגשים, בין היתר. התפיסה והתוכנית של המאיץ נגזרים ממספר מודלים תיאורטיים ומעשיים עצמאיים אך קשורים, המשמשים ככלים מעשיים וגם כמדריכים מעוררי השראה.
בשלב שני של המיזם, בוגרי התכנית יוזמנו ליטול חלק בהשתתפות ופיתוח של "פרויקטים מלאי-תקווה" בקהילה עם הגישה של "להעביר את זה הלאה" ב"זריעת תקווה" בחברה.
במקביל תוקם "קהילה של תקווה" וירטואלית בסיוע הבוגרים של התכנית, אשר תפיץ את הבשורה הלאה. החזון הוא להרחיב את המודל עם גורמים בחו"ל בשיתופי פעולה מתאימים, בשלב מאוחר יותר. חשוב לציין שהיוזמה מדגישה את טיפוח התקווה האישית של האדם ואינה קשורה לשום גורם פוליטי, דתי, כלכלי או חברתי- היא פתוחה לכל אדם המכיר בחשיבותו של חיזוק התקווה האישית בימים קשים אלו...
ממה מורכב מודל סדנת מאיץ התקווה?
לאחר ביסוס המודל של "מאיץ התקווה" בשתי תכניות הפיילוט המוצלחות, נמצא שהמודל לעבודה בסדנא יכלול (לפחות) 4 מרכיבים או "שערים" מרכזיים לטיפוח התקווה, שכל אחד עומד בפני עצמו ומשיק בצורה מעצימה את השאר:
-
משמעות
ברוח "אדם מחפש משמעות" ולוגותרפיה, מתורתו של ויקטור פרנקל: כיצד אנחנו מונעים על ידי חיפוש המשמעות בחיינו וכיצד זה מתחבר לתקווה?
-
הכרת תודה
מהי הכרת תודה בחיי היומיום, כיצד ניתן לטפח אותה ואיך מתחברת הכרת התודה ליצירת תקווה בחיינו?
-
צמיחה מתוך משבר
מהי "צמיחה פוסט טראומטית"? מה מלמד המחקר על יכולתו של האדם לצמוח מתוך משברים בחיים? מה ניתן ללמוד מכאן לטובת טיפוח התקווה?
-
מדע התקווה
מדע התקווה מלמד שתקווה איננה מושג ערטילאי אלא צורת חשיבה המבוססת על שלושה גורמים: הצבת מטרות, בחירת מסלולים להשגת המטרה, ותחושת סוכנות אישית. בגישה הזאת התקווה היא קשורה ל doing , לפעולה ולעשייה וטיפוח המוטיבציה של האדם להשיג מטרות משמעותיות. כיצד הגישה הזאת יכולה להעצים את חיינו בתקווה?
סדנאות הפיילוט עברו בהצלחה רבה!
באוגוסט 2024, התרחשו שתי תכניות פיילוט נפרדות שכללו השתתפות של 25 אנשים: תכנית של 6 שעות כל יום, אשר כללה פעילות נמרצת של תרגילים מסוגים שונים, כתיבה רפלקטיבית, מדיטציה קצרה, סרטונים מיוחדים ודיון קצר בקבוצה הגדולה, בין היתר. מתוך שאלוני המשוב שהתקבלו ומפגשי המשוב בזום, עולה שהתוכנית התקבלה בהתלהבות והערכה רבה, עם רצון לראות המשך והרחבת הפעילות של "מאיץ התקווה". להלן מספר נתוני משוב מתוך הדו"ח המסכם מתוך סה"כ המשתתפים משתי סדנאות הפיילוט:
100% הביעו שביעות רצון רבה או רבה מאוד מהסדנא.
84% רשמו שהסדנא תרמה להם במידה רבה או רבה מאוד, הן מבחינה אישית והן מבחינה מקצועית.
92% רשמו שהסדנא גרמה להם הערכה לחשיבות התקווה בחייהם.
94% כתבו שנושא התקווה היה מעשיר ומעניין עבורם.
88% הביעו רצון להרחיב ולהתנסות עוד בנושא התקווה.
100% סימנו שאופן ההנחיה תרם לחוויית הסדנא עבורם.
חשוב לציין שהיוזמה מתמקדת בחיזוק "תקווה אישית" שלנו כבני-אדם, ואינה קשורה לשום גורם פוליטי, דתי, כלכלי או חברתי- היא פתוחה לכל אדם המכיר בחשיבותו של חיזוק התקווה האישית בימים קשים אלו...
מה אומרים בוגרי סדנאות הפיילוט של "מאיץ התקווה"?
“ארגון היום של נגיעה ביד, חיבור לעצמי ואז השיתופים היה מעולה. ההנחיה של רוני הייתה מאפשרת עם שפע אמפתיה “.(אורלי שדה)
"השיח על התקווה הפך אצלי ממושג רחב ורעיון נשגב לערך, כלי שכדאי לשכלל עוד ועוד כדי להיעזר בו לאורך החיים. התחדדה לי ההבנה שתקווה אקטיבית היא דרך חיים שיש ללמוד יותר להעמיק ולשכלל. אני מיישמת לא מעט ממנה, אפשר יותר." (אחינועם עיני)
"הסדנא הייתה בנויה בצורה מעולה. חלקה העלתה שאלות שאני עוסקת וחושבת עליהן הרבה." (ט.ב.)
"הסדנה סייעה לי לחשוב באופן יסודי ומעמיק על המושג תקווה, התרגילים עזרו לי להתחבר מחדש לאירועי עבר שבהם התקווה הייתה ועודנה מקור של כוח משמעותי בחיי". (שמחה מלכי)
"ברמה האישית הייתה לי תחושה טובה, תחושה שניתן לפעול. הדרך בה דברים הועברו, החשיבה על האלמנטים השונים שיכולים להגביר את התקווה, נתנו לי אנרגיות טובות ועוררו מחשבה...אהבתי את תמונת המבט הכוללת המשלבת פעולות מעשיות לצד הבנה קוגניטיבית , חיבור רגשי וחיבור לרוח." (רמי נייפריס)
"ההנחיה הייתה מצוינת, שילוב של ידע אישי ,ניסיון רב שנים שלך וגיוון הפעילויות היה מצוין. הזמן שניתן לכל משתתף היה מדוד ולא מוגזם. הכל היה מאד מתודי, מתחשב ומקצוע." (ח.ג.)
"רוני בנה מצוין את הסדנה שלב אחר שלב. אהבתי את רגעי המדיטציה את העמידה בזמנים ואת התרגילים הזוגיים. וגם השיתוף בקבוצה." (ל.פ.)
"הרגשתי עם יותר מודעות לתרגל תקווה בחיי, עם יותר ידע ויותר הרחבת הבחירה . הייתה הרגשה של אדיבות ומצד שני גם החזקת מרחב בטוח וגם דיוק בזמנים. שאפו." (רוני צסלר)
"יצאתי עם חיוך גדול בפה ובעיקר בלב. כמה חשוב ומחזק לחשוב תקווה ולעשות תקווה." (י.מ.)
"ההנחיה הייתה מקסימה, סוחפת, בגובה העיניים והצליחה לייצר עניין ותקשורת יעילה ונעימה בין המשתתפים…החיבור בין הכרת תודה לתקווה, חושבת שזו הדרך הפרקטית עבורי ליצור במוח הרגל של חשיבת תקווה." (מ. ו.)
"היה מסאג' לנפש - מפגש מקצועי מושקע ומגוון מכבד ובאווירה טובה וחמה . הרגשתי שהייתי ביום של בועה עוטפת והנחייה הנותנת כלים וידע מקצועי וחום אנושי ואפשור לפתיחות של המשתתפים... היה גוון בתרגילים ובאמצעים שעבדו על מירב החושים להצגת הנושא: חומר תיאורטי, תרגילים סרטונים, מוזיקה, ציטטות ועוד. כמו כן הסדנא מעוררת אותי למחשבה על נושא של ייצור התקווה ואופן הפצת התקווה." (א.מ.)
"הסדנא הייתה מאד מושקעת ובנויה בצורה דידקטית, עם רצף הגיוני כולל תרגול מוטעם...הנושא חשוב. ומבחינתי התקווה היא סם החיים, התכנים מאד מעניינים ומצריכים העמקה נוספת מבחינתי. היה מעניין ומסקרן." (אורנה דשת)
"היה ממש מעולה... הרוח של הדברים והמפגש האנושי היה מיוחד וחשוב. אני יצאתי בהרגשה מצוינת. המפגש האנושי והשיח לעיתים אינטימי בשניים תרם המון לדבר על הדברים של שבלב במיוחד בימים מורכבים אלו...היה מועיל מאוד לדבר על החזון האישי שלי. לדבר אותו בקול ללא דעה מוקדמת זה כלי מצוין לדייק את הדברים שיש לי באופן אישי." (שולמית רגב)
"הסדנה תרמה גם ברובד האנרגטי וגם ברצון לדעת יותר על חלק מהרעיונות שהועלו. להעמקת השיח על תקווה בכל פעם עם אדם אחר היה אפקט חזק ושגם הוסיף לעניין... אתה יודע לחתוך בצורה עדינה אך אלגנטית מצד אחד (מאוד חשוב) אך לאפשר מצד שני. מרגישה שידעת לנתב את הספינה בצורה מצוינת." (מ.י.)
"...המפגשים האישיים היו מקרבים בכל פעם, רלוונטיים ומשמעותיים, בכל מפגש קרה משהו נוסף. הרכב מיוחד של אנשים - נשים וגברים...ההנחיה הייתה מדויקת . כמנחה - הקפדת על מהודקות - בזמנים, ברצפים, בקיום התוכנית. ביחד עם זאת - היית קשוב ומתעניין. ניכר תכנון מוקפד, ובחירה של רצפים וחומרים. מעל לכול - - הייתה מצדך התלהבות ורצון - הייתה הנעה אנרגטית - שכל כך חשובה לנושא." (א.ד.)
הזמנה לשיתוף פעולה
הדרך המרכזית שדרכה שואפים להרחיב את פעילותו של המיזם "מאיץ התקווה" היא ביצירת שיתופי פעולה עם ארגונים, עמותות, קהילות, קבוצות וכיו"ב, אשר ירצו להתאים ו"לתפור" את הפלטפורמה של המיזם, וביחד איתנו, להעצים את נושא של חיזוק וטיפוח התקווה למטרות ולאוכלוסיות שאותן הם מייצגים ומשרתים. להלן רשימה חלקית אפשרית:
-
מתנ"סים וארגונים קהילתיים וחברתיים
-
עמותות המייצגות קידום זכויותיהם של אנשים ומשפחות עם צרכים מיוחדים
-
עמותות ותוכניות המייצגות משפחות שכולות, נפגעי מלחמה ופעולות איבה, אוכלוסיות המתמודדות עם אבל ואובדן
-
תכניות להעצמת נוער בסיכון; מרכזי צעירים
-
השתלמויות במערכת החינוך על כל גווניה, החינוך הלא-פורמלי
-
תכניות לאנשי מגזר הרפואי, בריאות הנפש ופרא-רפואי
-
מרחב סיוע לוותיקים, מועדוני וותיקים, תכניות לגיל השלישי
-
מועדוני נשים ותוכניות להעצמת נשים
-
תכניות המיועדות לעולים חדשים, תכניות תגלית ואחרות עבור יהודים מחו"ל.
-
תכניות סיוע לחיילים בודדים, חיילים לאחר שחרור, משפחות של אנשי מילואים
-
סדנאות העשרה לוועדי עובדים, מרכז השלטון המרכזי, ארגונים במגזר הציבורי
-
סדנאות העשרה לחברות היי-טק, המגזר העסקי, לרבות תכניות של "אחריות חברתית"
-
תכניות הכשרה בתחום ההתפתחות המקצועית, החינוכית והאישית, על כל גווניו
-
תכניות לחיזוק אזורי הפריפריה הגיאוגרפי והחברתית
-
תכניות לפיתוח מנהיגות בכל המגזרים
-
תכניות להתפתחות אישית ורוחנית על כל גווניה
-
קבוצות דיאלוג בן-תרבותי\דתי\מגזרי, לחיבור ואיחוד בן מגזרים
-
נוער לפני גיוס, תלמידי תיכון
-
תכניות מיוחדות שלא נזכרו אשר מרכיב "התקווה" יכול להעניק להן רובד חשוב נוסף...
-
עוד ועוד...
מי אנחנו?
יוזם ומוביל המיזם הוא רוני דוניץ, מאמן אישי בכיר ומנחה קבוצות וסדנאות בישראל ובעולם מזה יותר מעשרים שנה. לאחרונה השלים רוני דוקטורט בפילוסופיה ב"לימודי תבונה", עם כתיבת תזה על מחקרו "התבוננות לאחור של ילדים של שורדי שואה במחצית השנייה של חייהם על ניסיון חייהם".
חברים בצוות הקמת המיזם הם: נועם סלפטר, פסיכולוג עם למעלה משלושים שנות ניסיון בארה"ב וישראל; דר. רוני שרף, חוקר קוגניציה ויצירתיות, עוסק בליווי רוחני.
המיזם התברך בקבוצה הולכת וגדלה של "יועצים" מישראל ומחו"ל- אנשי מקצוע מגוונים המאמינים ברעיון וביוזמה אשר ישמחו לסייע בהרחבת הפרויקט בעתיד.
"ואפשר לראות את התקווה כמין עוגן, שנזרק מתוך קיום חנוק ונואש לעבר עתיד טוב וחופשי יותר. לעבר מציאות שעדיין איננה קיימת, שרובה עשוי ממשאלות לב. מדמיון. העוגן נזרק ונאחז בקרקע העתיד, והאדם, ולפעמים חברה שלמה, מתחילים למשוך את עצמם אליו".
(דוד גרוסמן)
Digital Marketing